Besinlerin
yeterli miktarda alınarak vücutta kullanılması gerekmektedir. Gerekli
besinlerin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden az yada çok
alındığında, büyüme ve gelişme engelleniyor, sağlıkta bozulmalar
başlıyor.
Vücudun büyüme ve gelişmesi, verimli
çalışması, dış etkenlere ve hastalıklara karşı dirençli olabilmesi için
dengeli ve yeterli beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor.
Vücudun
büyümesi, dokuların yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan
besinlerin herbirinin yeterli düzeyde alınması ve vücutta uygun şekilde
kullanılması, yeterli ve dengeli beslenme anlamına gelmektedir.
Besinler
vücudun ihtiyaç duyduğu oranda alınmazsa, gerekli enerji oluşmadığı ve
vücut dokuları yapılandırılamadığından, yetersiz beslenme ortaya
çıkıyor.
Sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gereken 12 adım :
-Günlük
olarak tüketilen besinlerin çok çeşitli olması gereklidir. Besinlerin
büyük kısmının hayvansal gıdalar yerine bitkisel gıdalardan seçilmesi
gerekmektedir. Günde; sabah-öğle ve akşam olmak üzere 3 öğün yenilmeli.
Öğün atlamamaya özen gösterilmeli. Daha çok doğal ve taze besinler
tercih edilmeli.
-Günlük beslenme programında bulgur,
mısır, pirinç, makarna gibi ekmek ve tahıl grubu gıdaların bulunmasına
dikkat edilmeli. Günlük enerji ihtiyacının en az yüzde 55′i
karbonhidratlardan sağlanması gerekir.
-Günde 5-7
porsiyon taze sebze ve meyve yenilmesi gerekmekte. Sebze ve meyveler
vücudumuzun vitamin, mineral ve posa gereksinimlerini karşılamakta. Posa
özellikle bağırsak hareketlerini düzenler, kan şekeri ve kolestrol
seviyelerinin düşmesine yardımcı olur.
-Her gün orta
seviyede fiziksel egzersiz yapılarak, vücut ağırlığı tavsiye edilen
sınırda kalmasına dikkat edilmeli. Düzenli olarak yürüyüşler yapılmalı.
Yeterli ve dengeli beslenme ile birlikte düzenli yapılan fiziksel
aktivite, kalp ve solunum fonksiyonlarını düzenler, osteoporozu önler.
-Günlük
alınan yağ miktarından gelecek enerji miktarı toplam enerjinin yüzde
30′unu geçmemesine dikkat edilmeli. Yemeklerde hayvansal yağlar yerine,
zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü gibi sıvı yağlar kullanılmalı.
Yemekler hazırlanırken haşlama, ızgara ve fırında pişirme gibi yöntemler
uygulanmalı. Kızartmalardan ve kavurmalardan uzaklaşılmalı. Etli olarak
pişirilen yemeklere ayrıca yağ konulmamalı.
-Sucuk,
salam, sosis gibi yağlı et ve et ürünlerinin yerine; balık, tavuk, hindi
eti veya kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller tercih
etmelisiniz.
-Yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünleri tercih edin.
-Az şekerli gıdaları tercih edin. Tatlıların ve şekerli içeceklerin tüketimini azaltın.
-Günlük
tuz tüketimi, ortalama 1 çay kaşığı olmalı. Salamura, konserve, zeytin
ve turşu gibi tuzlu besinlerin tüketimini azaltın.
-Mümkün olduğunca alkol kullanılmayın.
-Besinler
hazırlanırken veya pişirilirken hijyen kurallarına dikkat edin.
Yiyecekler pişirilirken haşlama, fırında ve buharda pişirme yöntemlerini
tercih edin. Kızartmalardan kaçının.
-Bebeklerinizi
ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemeye önem verin ve 6 aydan sonra ise
gerekli besinleri kullanılarak yeterli ve dengeli beslenmelerini
sağlayın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder