Sayfalar

Şems Arslan Firavun, sonbahar ve kavunun faydaları

Kavun deyip geçmeyin. Araplara göre cennetten bir melek getirmiş kavunu. Firavun kavuna dava açmış. Peki kavunun faydaları neler? Yaza veda ederken cildi rahatlatacak tarifler.

Arap ülkelerindeki inanışa göre, cennetin bahçesinde yetişmekte olan kavunu yeryüzüne bir melek getirmiş. Tanrı ise buna çok sinirlenmiş ve meleği cennetten kovmuş. Asya ülkelerindeki inanışa göre ise: Kavun saçları parlatır, gözlere iyi gelir, erkekleri tatlı dilli, kadınları pembe yanaklı yaparmış.

Doktorları dinleyecek olursak, kavun insan sağlığı için faydalı bir meyve. Kavun iltihabı azaltır, böbrekleri temizler, idrar yollarındaki taşları döker. Kavunu devamlı tüketenlerin cildi gergin ve pürüzsüz olur. Ve en önemlisi de liken hastalığına ve vitiligo’ya faydaları saymakla bitmez. Araplar eskiden bu yana iltihaplı yaralar için kavun çekirdeğinden özel macun hazırlarlar. Rusya’daki bitki uzmanları ise kavunu, tüberküloz, romatizma, kemik çıkıntılarında, parazit dökmelerinde, bağırsak temizlemesinde kullanıyorlardı.

KAVUNUN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMEZ

» Kan azlığında faydalıdır.

» Osteoporoz, kalp damarlarında faydalıdır çünkü içeriğinde bulunan kremniy elementi damarların elastiyetini sağlamaktadır.

» Karaciğere faydalıdır.

» Hamile ve menopoza giren kadınların meyvesidir. İçerisinde bulunan b9 vitamini hafızayı güçlendirerek depresyondan uzak tutar.

» Güneş aküsü gibi olan kavun, ameliyat sonrası sağlığımıza çabuk kavuşmamız için de bir aküdür.

» Kavun içeriğinde bulunan beta- karotin, özellikle sık güneşlenen kadınların cildini güzelleştirir ve bronzlaştırır.

» Serotonin- mutluluk hormonu içeren kavun, gün boyunca enerji depolamanızı, geceleri de rahat uyumanızı sağlar

FAYDALARI KADAR ZARARLARI DA VAR

Bu kadar faydası olan kavunun tabii ki zararları da var. Eski zamanlardan bu yana söylenen bir rivayete göre kavun mahkemelik bile olmuş. Fransa Kralı, kavuna dava açmış. Nedeni ise midesinin bozuluyor ve çok acı çekiyor olmasıymış. Dava görüldükten sonra kavun beraat etmiş, çünkü kral onu yanlış tüketmekteymiş.

Etli ve yağlı yemeklerden sonra kavunu eğer direkt olarak tüketirsiniz mideyi ekşitir; ağrı ve sancı verir.

Yemekten önce tüketilmesi gereken kavunu, başka meyvelerle beraber tüketmeyin, çünkü diğer meyvelerin asitleri kavunla biraraya gelemez. Ayrıca hazmı zorlaştırır. Kavundan sonra soğuk su içmeyin, kefir, yoğurt, süt, alkol tüketmeyin. Emziren kadınlar da dikkatli olmalı. Çünkü kavun, anne sütü ile çocuğun midesini bozarak, çocuğa rahatsızlık verir.

Hipokrat diyor ki: İnsanın tek bir eczanesi vardır o da doğadır.

Sağlıklı günler diliyorum...

BUHARALI HEKİM İBN-İ SİNA’DAN

Kavun çekirdeğini ezin ve üstüne temiz soğuk su ilave edin, iyice karıştırın ve yarım bardak yemekten önce tüketin. Bu karışımı haftada üç defa yapmanız yeterli. Bu sıvı yağları parçalar ve zayıflamaya yardımcı olur.

» KAVUN BALI TARİFİ

Kavundan bal yapacağız. Kavunu iyice yıkayın, kesin ve içinden posasını çıkarın, blendır’la kıyıp sonra da iyice süzün. Sonra tencereye koyup çok az ateşte pişirin. Altı yanmayacak şekilde. Kavanozlara dökün ve yıl boyunca reçel veya bal niyetine tüketin. Tüm kış sizi soğuk algınlıklarından korur, varisleri azaltır ve soğuk kış aylarında enerji verir.

» KAVUN BANYOSU

Kavun banyolarını da özellikle alerjik ciltlere tavsiye ediyorum. Tarifi ise çok basit; küvete bir dilim kavun koyun veya iki bardak kavun posası ilave edin. Daha sonra suda 15 dakika kadar kalın. 8-10 seans sonra alerjiyi azaltarak cildi kızarıklardan ve kaşıntıdan arındırır.

» KAVUNLA LEKELERE SON

Vitiligo hastaları için ise şu tarifi öneriyorum: Kavun kabukları ile günde iki defa 15-20 dakika beyaz lekelere masaj yapın. Sonuç sizi şaşırtacaktır. Ayrıca bu işlem lekelerin ve çillerin rengini de açmakta. Ayrıca yarattığı botoks etkisi de uzun süre sizi mutlu edecektir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder