Sayfalar

Şifalı(tıbbi) Bitkiler ve Kemoterapi

Kemoterapinin kaçınılmaz yan etkilerini azaltmak ve bağışıklık sistemini dengeli, güçlü kılmak için tıbbi bitkilerden faydalanılabilir.

Birçok ülkede resmi sağlık otoritelerinin kanser tedavi protokolünde yeralan bitkisel kemoterapi, kanser hücrelerinin organizmadan atılmasını hedefleyen etkin bir yöntemdir. Bu yöntemde ilaçların özünü, doğrudan alınması sakıncalı olan tıbbi bitkiler oluşturmaktadır.

Daha çok meme kanseri tedavisinde uygulanan Taxotère ilacının etken molekülü Taxol, Taxus baccata isimli ağacın zehirli kabuklarında bulunmaktadır. 1960’lı yıllarda kanser araştırmacıları tarafından içinde taxol molekülü keşfedilmiş olan bu ağacın 6 tam adetinden ancak 1 gram taxol molekülüelde edilmekteydi. Yöntem çok pahalıydı ve ormana zarar veriyordu. 1985’de Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) kanser araştırma uzmanları ağacın iğne yapraklarından elde edilen taxol molekülünü sentetize ederek normlara uygun üretimini sağladılar. Yine, kemoterapide çok tüketilen Vinblastine ilacı, Madagaskar pervençi olarak adlandırılan Catharantus roseus bitkisinin zehirli çiçek ve yapraklarının ekstresinden elde edilir.

Toksik madde taşımayan tıbbi bitkileri doğrudan veya değişik galenik formlarda almak kemoterapinin kaçınılmaz yan etkilerini azaltır ve bağışıklık sistemini dengeli, güçlü kılar. Kullanılacak bitkilerin mutlaka bakteriyolojik, kromotografik, radyoaktivite ve nemlilik analizlerinin yapılması gerekir. Kalite normlarına uygun üretilen bitki preparatlarının veya doğrudan çay gibi hazırlanan bitkilerin, kişiye özgü form ve dozlarda kullanılması, bu yüzden de organizma fizyolojisini ve tıbbi bitkileri iyi bilen ve fitoterapi eğitimi almış uzmanlarca önerilmesi sağlıklı olacaktır. Kemoterapinin yan etkilerine karşı şu bitkilerden faydalanmak mümkündür:

1. Aşırı fiziki yorgunluk: Ginseng, Guarana, Sipuriline, Arı sütü, Gingembre, Nar suyu. Bir veya iki adeti seçilerek iki aylık kür uygulanabilir.

2. Uykusuzluk, depresyon, fazla heyecan ve tedirginlik hali: Aubepine, Valeriane, Melilot, Pasiflora, Melisse, Tilleul, Coquelicot, Fleur d’Oranger. Bir veya iki adeti seçilerek akşamları yatmadan bir saat önce alınabilir.

3. Hafıza zayıflığı ve konsantrasyon eksikliği: Ginkgo biloba, Ceviz, Balık yağı, Omega3.

4. Karaciğer-safra yetmezliğine bağlı kusmalar: Radis Noir, Desmodium, Basilic, Artichaut, Pissenlit, Chardon Mari.

5. Saç dökülmesi ve tırnak kırılması: Ortie, Prele ile birlikte Lithothamne deniz yosunu talgından günde üç defa belirli dozlarda alarak üç aylık kür uygulamak saçların tekrar gür bir şekilde çıkmasını sağlar.

6. Karın, kol ve bacak ağrıları: Harpagophytum, Cassis yaprağı, Reine des pres, Saule blanc ile birlikte Chondroitine Sulfat molekülünü taşıyan köpek balığı kıkırdak dokusundan elde edilen preperattan belirli dozlarda alarak iki aylık kür uygulamak ağrıları büyük ölçüde azaltır.

Tıbbi bitki zengini Anadolu’da zaten katkılarıyla hayatımızın içinde olan bitkilerin duyarlı bilimsel kurumlar tarafından halk sağlığı hizmetine yönlendirilmesi hem birçok hastalığın engellenmesi, hem de ağır hastalık sigortası yükünün hafiflemesi açısından çok faydalı olacaktır.

Kaynak

Naturopathe Dr. Fevzi Şat

D.U.Phytotherapie et Plantes Médicinales/ Universite Lyon1- France
D.E.S.S. Sécurité Veille Sanitaire et Inspection/ Médecin Santé Publique/ Univ.Lyon1.
Diplôme de Géstion de Qualité en pharmacologie/Univ.Lyon1.
N.D.Naturopathie/ Ins.Formation/1200h+Mémoire/ Paris
fevzisat@hotmail.fr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder