Bakım yağları
Günlük hayatta kullandığımız cilt temizleme ürünleri, sabunlar, deterjanlar vs. cildimizin yağ dengesini bozar. Bu dengeyi korumak için yüzümüze, ellerimize, ayaklarımıza, bütün vücudumuza özellikle banyodan sonra yağlarla bakım yapmalıyız. Badem yağı, çörekotu yağı, kayısı yağı, keten yağı, susam yağı ve zeytin yağı cilt için oldukça faydalıdır. Bunların soğuk sıkım olması gerekir, çünkü sıcak işlem gören yağların yapısı bozulmaktadır. Cilde iyi gelen bitkilerin etkili kısımlarını uygun bir yağda bekleterek (maserasyon: su, alkol ,sabit yağlar gibi sıvılar içinde bekletme yöntemi ) bakım yağlarımızı kendimiz hazırlayabiliriz. Olgunlaşmış kudretnarı meyvesi ikiye bölünüp cam kavanoza konur (kavanozun büyüklüğüne göre kudretnarı miktarı arttırılabilir), üzerini örtecek kadar iyi kalite zeytin yağı ilave edilir, kavanozun ağzı kapatılır, güneşte 15 gün bekletilir, tel süzgeçten süzülür, süzgeçte kalan kısım tahta kaşıkla ezilerek geçirilir, posası atılır, yağ ve suyun birbirinden ayrılması için süzüntü biraz bekletilir, üstte kalan yağlı kısım kaşıkla dikkatlice ayrılıp temiz bir kavanoza konur. Cildi besleyici, onarıcı, kırışıklık gidericidir. Oda sıcaklığında uzun süre muhafaza edilebilir. Sulu kısım da faydalıdır ancak çabuk bozulacağı için yağa karıştırılmamalı, hemen kullanılmalıdır.
Taze zencefil kökleri yıkanır, ince ince doğranır veya rendelenir, cam kavanoza konur, üzerine zeytin yağı ilave edilir, güneşte 15 gün bekletilir, süzülüp tekrar kavanoza konur. Toz zencefille de hazırlanabilir: 5 gr toz zencefil ve 100 ml içme suyu hafif ateşte kaynatılır, süzülür, elde edilen sıvının miktarı kadar zeytin yağı ilave edilir, hafif ateşte suyu bitene kadar pişirilir, yine de su kalabilir, ateşten alınıp yağ ve suyun birbirinden ayrılması için biraz bekletilir, üstte kalan yağlı kısım kaşık yardımıyla dikkatlice ayrılıp cam kavanoza konur. Cildi besleyici, leke ve kırışıklık gidericidir. Her iki şekli de oda sıcaklığında uzun süre muhafaza edilebilir. Kayısı çekirdekleri parçalanıp bir kaba konur, üzerini biraz geçecek kadar temiz su ilave edilir, hafif ateşte 15 dakika kaynatılır, soğuyana kadar üzeri kapalı halde bekletilir, temiz bir tülbentten süzülür, elde edilen sıvının miktarı kadar zeytin yağı ilave edilir, hafif ateşte suyu bitene kadar pişirilir, yine de su kalabilir, ateşten alınıp yağ ve suyun birbirinden ayrılması için biraz bekletilir, üstte kalan yağlı kısım kaşık yardımıyla dikkatlice ayrılıp cam kavanoza konur. Cildi besleyici, onarıcı, kırışıklık gidericidir. Oda sıcaklığında uzun süre muhafaza edilebilir.
Bakım kremleri
Cildimizi nemlendirmek, kırışıklıklarımızı azaltmak, lekelerimizi yoketmek için kullandığımız çoğu kremin terkibinde, ipeksi dokunuşlu, pürüzsüz ve hoş kokulu olmalarını sağlayan sayısız kimyasal vardır. Sağlığımızı tehdit eden bu maddelere maruz kalmamak için kremlerimizi doğal malzemelerle evde hazırlayabiliriz.
100 ml zeytin yağı içinde 50 gr gliserin mono stearat ( Beyaz veya kremsi renkli, mumsu görünümlü, katı veya sıvı formlu bir emülgatördür. ) hafif ateşte karıştırılarak pişirilir, porselen havana alınır, hızla karıştırılırken içine 50 ml gül suyu ilave edilir, krem kıvamına gelince cam kavanoza konur. Cildi yumuşatıcıdır; özellikle alerjik cilde sahip kişilere tavsiye edilir. Serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir.
1 çay bardağı su içinde 1 yemek kaşığı nişasta hafif ateşte karıştırılarak pişirilir, üstü köpüklenince ateşten alınır, biraz soğuyunca içine 1 yemek kaşığı zeytin yağı veya kudretnarı yağı ilave edilip karıştırılır, cam kavanoza konur. İyi bir cilt nemlendiricidir. Çabuk bozulduğu için kullanılacağı zaman yapılmalı ve buzdolabında muhafaza edilmelidir.
100 ml zeytin yağı içinde 2 adet beyaz mum veya 20 gr balmumu hafif ateşte karıştırılır, mumlar eriyince ateşten alınıp cam kavanoza konur. Yanıklarda, çiziklerde ve soğuk havalarda idealdir. Serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir.
Kaynak
Prof.Dr. Ayten Altıntaşİstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Anabilim Dalı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder