Sayfalar

KEPEK EKMEĞİNİN ZARARLARI

Kepek Ekmeğinin Zararı Var mıdır
Kepek Ekmeğinin Zararları
Kepek Ekmeğinin Zararları
Kepek Ekmeği,Kepek Ekmeğinin Zararları,Kepek ekmeğinin Zararı,Kepek Ekmeğinin Zararı Var mıdır,Fitik Asit,Fitik Asit Nedir
Ekmek tüketiminin en fazla yapıldığı ülkelerden bir tanesi de Türkiye.. Beyaz undan elde edilen ekmek, temel gıda maddelerimizden bir tanesi.. Bildiğiniz gibi, son dönemlerde ekmeğin daha fazla kepek içermesi gündeme geldi. Artık tükettiğimiz beyaz ekmek yerine daha kepekli ekmek üretilecek.. Peki kepek ekmeğinin faydaları yanında zararları var mıdır ? Kepek ekmeğinini zararı nedir ? Gelin bu gün bu konuyu hep birlikte görelim..

Kepek Ekmeği,Kepek Ekmeğinin Zararları,Kepek ekmeğinin Zararı,Kepek Ekmeğinin Zararı Var mıdır,Fitik Asit,Fitik Asit Nedir
Buğdayın öğütülmesi sırasında 3 tabaka vardır. Bunlar, keper, endosperm ve ruşeym dir.. Kepek % 12-15 oranında, endosperm % 80-85 oranında ruşeym ise % 2-3 oranında bulunur. Unun elde edildiği kısım, endosperm tabakasıdır. Bu tabakada ağırlıklı olarak nişasta ve protein bulunur. Vitamin, mineral ve lifli bileşenler düşük oranlardadır.
Kepek tabası, beyaz un üretiminde yan ürün olarak kullanılır ve B grubu vitaminler  ile demir, magnezyum ve çinko gibi mineraller, suda çözünen proteinler ve diyet lifi bileşenleri bakımından oldukça zengindir. Ruşeym tabakası da protein, lipidler, enzimler, vitaminler ve mineraller bakımından zengin bir tabakadır.
Ekmekte kepek miktarı arttıkça kül miktarı da artarak rengi koyulaşır. Kül miktarının artması açık bir ifadeyle undaki minerallerin artması yanında, kepek tabakasında bulunan vitaminler ve lifli bileşenler gibi beslenme açısından önemli diğer bileşenlerin de artışı anlamına gelmektedir.
Fakat, kepek oranı yüksek ekmeklerin ve tahıl kaynaklı gıdaların uzun süre tüketilmesinin vücutta demir gibi çeşitli minerallerin zaman içinde eksilmesine yol açabilir. Ayrıca, buğday ve diğer tahılların kepek tabasında bulunan fitik asit adlı maddenin dikkate alınması gerekir. Fitik asit gıdalarla alınan demir, magnezyum, kalsiyum gibi önemli mineralleri bağlayarak vücut için yarayışsız hale getirebilmektedir. Hamur fermentasyonu, fitik asidin bir kısmını parçalamakla beraber tamamını etkisiz hale getiremez. Pişirme işlemi de fitik asidi parçalamaz. Bu nedenle, kepek oranı yüksek ekmeklerin ve tahıl kaynaklı diğer gıdaların uzun süre tüketilmesi, vücutta demir gibi çeşitli minerallerin zaman içinde eksikliğine yol açabilmektedir. Bu sebeple beyaz un ya da kepekli ekmek yerine, tam tahıllı ekmekler veya tam buğday ekmeği tercih edilmelidir.
Kepek Ekmeği,Kepek Ekmeğinin Zararları,Kepek ekmeğinin Zararı,Kepek Ekmeğinin Zararı Var mıdır,Fitik Asit,Fitik Asit Nedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder