Kimyasal olarak kolesterol, sterol türü bir moleküldür. Bu molekül su içinde çözülmez, Kolesterol tüm vücuda kan içinde ulaşır. Bu nedenle kolesterol vücutta sağlıklı düzeylerde tutulmalıdır.
Kolesterol bedendeki her hücrenin bir parçasını oluşturur. Kolestrol hücrelerin beslenmesi için hücre zarı üzerinde hassas bir denge sağlar. Vücuttaki her organizma sürekli olarak yeniden oluşturulur, Kolesterol kan akışı yoluyla bu hücrelere ulaşarak hücrelerin beslenmesini sağlayarak her hücrenin bir parçasını oluşturur.
.
Kolesterol, D vitamini ve yağları sindiren safra asitlerini üretir. Bu işlemler için kanda çok az miktarda kolesterol bulunması yeterlidir. Başka bir deyişle baktığımızda, güneş, Vitamin D sentezi ile ciltte kolesterol üretir.
D vitamini vucudun kalsiyum emilimi için gereklidir. Bu vitaminin eksikliği kemik zayıflığına, çocukların büyümesini engelleyen raşitizm hastalığına yol açar. Buna ek olarak, D vitamininin antikanser özellikleri vardır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olur.
D vitamini kaynakları yağlı hayvansal gıdalar olan tereyağı, krema, peynir, yumurta, yağlı balıklar, deniz ürünleri ve kırmızı ette bulunur. Bu vitamin özellikle vejetaryen diyetlerinde önemli D vitamini eksikliklerine yol açar.
Devamını Oku »
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder