Dr. Ender Saraç’a göre Ayurveda’da çoğu kez yiyecekle ilaç arasında hiçbir fark yoktur. Ona Göre Sağlıklı Beslenmenin 9 Altın Kuralı şunlardır:
1.Yemeği sakin, huzurlu ve mutlu bir ortamda sadece yemeğe konsantre olarak yemek. Bunun için yemeği oturarak, yavaş ve iyice çiğneyerek yemek
2. Her gün 6 tat almak( tatlı, tuzlu, ekşi, buruk, acı, kekremsi)
3.Yemekten sonra hemen çalışmaya başlanmamalı, birkaç dakika sakin oturulmalı, yiyeceklerin sindirim sistemine yerleşmesine izin verilmelidir.
4. Acıkmadan yemek yenmemeli, öğünler arasında en az 3 saat olmalı, öğle ana öğün olmalı ve saat 12-13 arasında yenilmelidir.
5. Kahvaltı ve akşam yemeği miktar olarak az ve hafif olmalı. Akşam yemeği erken yenmeli, tok karna yatılmamalıdır. Gece, peynir ve yoğurt yenmemeli, açlık varsa bir bardak sıcak süt içilmelidir.
6. Mide çok doldurulmalı, midenin ¾’ünü doldurmak yeterlidir. Bu herkesin avucu ile iki avuç olmalıdır.
7. Yemekte asla soğuk su içilmemelidir, bu sindirimi yavaşlatır, ideali zencefilli sıcak sudur.
8. Meyve ve salatalar hariç yemeklerde çiğ ve ham gıdalar alınması önerilmez. Yemekler iyi pişmiş ve sıcak olmalıdır. Tekrar tekrar ısıtılmamadır. Dondurulan yiyecekler, çözüldükten sonra tekrar dondurulup çözülmemedir.
9. Tereyağ, bal, tahin, üzüm suyu, taze meyve suyu, çeperli tahıllar yararlıdır. Fazla miktarda soğan, sarımsak, yer fıstığı ve mantar yemek doğru değildir. Ayrıca kırmızı et yenmemesi önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder