Sayfalar

Cilt soyucu ürünler krem ve maskelerin etken maddeleri


Cildin üst katmanlarındaki ölü hücreler belli aralıklarla dökülür. Ancak herhangi bir nedenden dolayı dökülmediğinde ciltte kalın katmanlar oluşur. Bu tabakanın kalınlaşması ciltteki gözeneklerin daha belirgin olmasına, cildin daha soluk ve renksiz görünmesine neden olur. Cilt soyucu (exfoliant) kozmetikler bu katmanları ortadan kaldırır, ciltte yenilenme sağlar. Bu kozmetiklerin bir başka özelliği de oluşmakta olan kırışıklıkların giderilmesini sağlamalarıdır. Cilt soyucu ürünler iki şekilde etki gösterirler;

• Kimyasal
• Fiziksel

Derinin Üst Katmanını Kimyasal Olarak Soyan Ürünler

Derinin yenilenme sürecini hızlandırmak amacıyla deriye bir veya daha fazla exfoliant madde uygulanabilir, Bu yöntem derideki pigmentasyon bozukluklarına bağlı renk koyuluklarının, doku bozukluklarının, kırışıklıkların ve akne gibi rahatsızlıkların giderilmesini sağlayan kontrollü bir yaralama (aşındırma) işlemidir. Epidermis veya dermişte gerçekleşen bu kontrollü yaralamayı takiben yenilenme gerçekleşir.

Kimyasal soyucular etkilerinin derinliğine göre sınıflandırılırlar;
Yüzeysel etkili kimyasal soyucular - salisilik asit, glikolik asit (%30), rezorsinol, trikloroasetikasit (TCA) (%35)

Orta derinlikte etki gösteren kimyasal soyucular- glikolik asit (%70), TCA (%70)

Derin etkili kimyasal soyucular - fenol
Bu ürünler ile ilgili bir uyarı-EDA (10.01.2005): Her ürünün etiketinde güneşe karşı hassasiyeti arttırdığına dair uyarı yer almalıdır.

Hidroksi Asitler (AHA'lor):
Bitkisel kökenli bir grup organik asitlerdir. Örnek olarak glikolik asit, sitrik asit ve laktik asit verilebilir. Yüzeysel etki gösterirler. Deride hücre yenilenmesini hızlandırırlar, derideki renk koyuluklarını giderebilirler ve kırışıklıkları önleyebilirler. Bunların yanı sıra akne tedavisinde de kullanılabilirler.

B-Hidroksi Asitler (BHA'lor):
En çok kullanılanı salisilik asittir. Deri soyucu, enflamasyonu giderici ve gözenekleri açıcı etkisi vardır. Anormal keratinizasyona bağlı aknelerin tedavisinde de etkilidir (salisilik asidin alkoldeki %3'lük çözeltisi).

Rezorsinol:
% 10-30 konsantrasyonda kremsi formülasyonlarda kullanılır. Yan etki oluşturma riski azdır. Daha çok akne tedavisinde ve derideki renk koyuluklarının giderilmesinde kullanılır.



Trikloroasetikosit (TCA):
Kırışıklıkların ve yara izlerinin tedavisinde en etkili yöntemdir. Değişik konsantrasyonlarda uygulanarak değişik derinliklerde soyma etkisi elde edilebilir.


Fenol:
En derin etkili exfoliant maddedir. Absorbe edilerek sistemik yan etkilere yol açabileceğinden (kardiyak, hepatik, renal toksisite) bir uzman tarafından uygulanmalıdır.

Kimyasal olarak derinin soyulması işleminden sonra derinin iyileşme süresi, soyucu etkinliğine bağlı olarak değişmektedir. Soyma işlemi uygulanan deri bölgesi güneşten korunmalıdır. Bunun için güneşten koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Ek olarak, nemlendirici kremler de iyileşmeye yardımcı olur.

Derinin Üst Katmanını Fiziksel Olarak Soyan Ürünler

Bu ürünler cildin en dışında bulunan tabakayı mekanik olarak aşındırarak uzaklaştıracak maddeleri taşırlar. Ölü tabaka üzerinde kimyasal bir aşındırma yapmadan cildin daha temiz ve parlak görünmesini sağlarlar. Bu tip ürünlerin içinde aşındırıcı granüller veya doğal kaynaklı katı maddeler bulunabilir. Suda çözünebilen aşındırıcı maddeler için su içermeyen taşıyıcılar, suda çözünmeyen aşındırıcılar için su içeren taşıyıcılar kullanılır.

Su içeren soyucu ürünler pasta, jel veya krem benzeri ürünlerdir. Bunların içerdikleri aşındırıcı maddeler doğal kabuklar ve tohumlar, farklı polimerler ve sünger taşıdır.

Su içermeyen ürünler genellikle yüz hariç vücudun diğer bölgeleri, özellikle de el ve ayaklar için önerilmektedir.

Taşıyıcı olarak sıvı parafin, sentetik esterler ve farklı viskozitelerdeki silikon yağı gibi yağlar, glikoller kullanılmaktadır. Bu ürünlerde kullanılan aşındırıcı maddeler farklı deniz tuzları, magnezyum sülfat ve sodyum klorürdür.

Yüz derisi hassas olduğu için yüzde kullanılacak partiküllü temizleyici seçiminde polietilen boncuklar, jojoba mumundan yapılmış boncuklar veya yumuşak kil içerenler tercih edilmelidir.

Derinin üst katmanını fiziksel olarak soyan ürünlerde kullanılan maddelere örnekler:
Kayısı / üzüm / şeftali çekirdeği
Mısır koçanı
Kayısı / şeftali tohumu
Fındık / ceviz / badem / pamuk tohumu kabuğu Şeker
Bal
Yulaf ezmesi
Jojoba mumundan yapılmış boncuklar
Selüloz boncuklar
Polietilen / polistiren boncuklar
Toz naylon
Polipropilen
Alüminyum oksit granülleri
Sodyum tetraborat dekahidrat granülleri.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder