Adaçayı olarak bilinen Salvia fruticosa Türkiye’nin degisik yörelerinde Ege adaçayı, Yunan adaçayı, Anadolu adaçayı, salba, dag elması olarak da adlandırılır. Ülkemizde yüzyıllardır bitki çayı olarak tüketilen çesitli Salvia türlerinden elde edilen uçucu yagların ve ekstraktların antimikrobiyal, antioksidan, antihipertensif, antidiabetik ve antitumor özelliklere sahip oldugu bildirilmektedir.
Ulubelen, kendi arastırma ekiplerince Türkiye’de yetisen 40 Salvia türünün arastırıldığını ve bu türlerin antibakteriyal, antitümör ve antitüberküloz bilesiklerinin ayrıldıgını rapor etmistir. Adaçayının antioksidan aktivitesi üzerine yapılan arastırmalarda adaçayında bulunmakta olan karnosik asit, rosmarinik asit ve türevlerinin güçlü bir antioksidan oldugu, ayrıca adaçayından elde edilen esansiyel yagların ve ekstraktların da antioksidan özellik gösterdigi bildirilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder