Sayfalar

TARÇININ FAYDALARI NELERDİR ?

Tarçının Faydaları,Tarçının Yararları
Tarçının Faydaları
Tarçının Faydaları Nelerdir ?
Tarçının Şekere Faydaları,Tarçının Şeker Hastalığına Faydaları,Tarçının Faydaları,Tarçının Yararları,Tarçının Faydaları Nelerdir,Tarçının Şekere Faydası
Tarçın, Pek Çoğumuzun evinde bulunan ve severek tüketilen bir baharat. Özellikle aroması ve lezzeti ile tatlılarımızın baş tacı. Peki, bu kadar sıklıkla kullanılan bir baharat olan Tarçının Faydaları Nelerdir biliyor musunuz ?

Tarçının Şekere Faydaları,Tarçının Şeker Hastalığına Faydaları,Tarçının Faydaları,Tarçının Yararları,Tarçının Faydaları Nelerdir,Tarçının Şekere Faydası
Tarçının Faydaları,Tarçının Yararları,Tarçının Faydaları Nelerdir
*Zengin kalsiyum,magnesyum,lif ve demir kaynağıdır.
*Son yıllarda yapılan çalısmalarda kan şekerini düşürücü etkisi saptanmıştır.(özellikle 2.tip diabet hastalarında)
*LDL kolestrolü düşürür,(günde yarım çay kaşığı alınması halinde)
*Koli bakterilerinin vücuda yayılmasını önler,
*Soğukalgınlığı,grip ve nezleye iyi gelir,(bal veya limonla alındıgında)
*Mide rahatsızlıklarına iyi gelir,hazımı kolaylaştırır,kusmayı önleyici bir etkiye sahiptir.
*Eklem yangısı (arthritis)ağrılarına iyi gelir.(yarım çay kaşığı tarçını bir yemek kaşığı balla karıştırarak her sabah kahvaltından önce veridiğinde bir hafta içinde ağrılarda önemli bir azalma,bir ay içinde de ağrısız yürüme)
*Tarçının koklamak hafızayı canlandırıcı bir etki yapar.
*Yiyeceklere eklendiği zaman,yiyeceklerin bozulmasını ve bakterilerinin büyümesini önleyen doğal bir gıda koruyucusudur.
*Adet öncesi gerginliklere iyi gelir.
Tarçının Şekere Faydası,Tarçının Şekere Faydaları,Tarçının Şeker Hastalığına Faydaları
*Yüksek karbonhidratlı bir yiyeceği tarçınla tatlandırdığımız zaman kandaki şeker seviyesini etkileyerek düşmesini sağlar.Araştırmalar 300 gr. sütlaça 6 gr. kadar tarçın eklendiğinde kandaki şekeri seviyesindeki yükselişin önemli ölçüde azaldığını tespit etmişlerdir.
*Tarçın şeker metabolizmasını yaklaşık 20 kat kadar hızlandırmaktadır. Bu etki kan şekerinde düşmeye yol açmaktadır.
*Tarçının kimyasal yapısı ‘insülin’ denilen kan şekerini düzenleyen hormona yapısal olarak benzerliği nedeniyle insülin hormonu gibi davranmaktadır.
*Mide boşalma zamanını uzatması nedeniyle ani şeker yükselmelerini önlemesi ve insülin hormonunun daha etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
*Tarçın, oksitlenmeye karşı sistemin güçlenmesine yol açmaktadır. Oksitlenme şeker hastalarında önemli bir sorundur. Damar yapısının bozulmasında oksitlenme- antioksitlenme dengesinin bozulması rol oynamaktadır.
Tarçının içinde bulunan polifenoller önemli bir antioksidan maddedir. Bu da fazla kilolu ve şişmanlarda açlık şekerini düşürmekte ve insülinin etkinliğini arttırmaktadır.
*Proantrosiyanidin denilen tarçının içinde bulunan bir bioflavanoid, yağ hücrelerinde insülin etkinliğini arttırmaktadır.
Sonuç olarak, tarçın şeker hastalığında önemli bir besin maddesidir. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki yukarıda sayılan yararlı etkileri ancak uygun diyet ve düzenli bir yaşam tarzı ile etkili olabilmektedir. Beslenme alışkanlığında herhangibir değişiklik yapılmaksızın, düzenli egzersiz olmadan tarçının yararlı etkilerinin görülmesi beklenmemelidir.
Tarçının Şekere Faydaları,Tarçının Şeker Hastalığına Faydaları,Tarçının Faydaları,Tarçının Yararları,Tarçının Faydaları Nelerdir,Tarçının Şekere Faydası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder