Sayfalar

BÖBREK YETMEZLİĞİ NEDENLERİ

Böbrek Yetrmezliği Belirtileri
Böbrek Yetmezliği Sebepleri ve Belirtileri
Böbrek Yetmezliği Nedenleri
Böbrek Yetmezliği,Böbrek Yetmezliği Sebebi,Böbrek Yetmezliği Nedenleri,Böbrek Yetrmezliği Belirtileri, Böbrek Yetrmezliği Belirtileri Nelerdir,Böbrek Yetrmezliği Belirtileri Nasıl Anlaşılır
Böbrekler vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağladığı gibi, kan basıncının düzenlenmesini de sağlayan çok önemli bir fonksiyona sahiptir. Özellikle diyabet ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar böbrek fonsiyonlarının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine sebep olmaktadır.

İdrarda protein ve albümin oluşması, böbreklerin süzme hızının düşmesi ile kendini gösteren böbrek yetmezliği, geri dönüşü olmayan ilerleyici böbrek hastalığına kadar gidebilir. Özellikle Tip 2 diyabet hastalarının hemen hemen hepsinde var olan hipertansiyonun, diyabetik nefropati gelişmesinde önemli rol oynadığı bilinmektedir.
Tip 1 Diyabet yani insüline bağımlı diyabette ilk 5 yılda böbrek hasarı görülmez.. Ama Tip 2 Diyabette, hastalık meydana gelmeden önce, böbrek hasarı oluşmuş olabilir ve bunun da tetkiklerle kontrol edilmesi gerekir.
Böbrek Yetmezliği İçin Kimler Risk Altında ?
* Yüksek seyreden kan şekeri.
* Yüksek tansiyon.
* Sigara içmek.
* Şişmanlık.
*  Diyabetin erken yaşlarda ortaya çıkması
* Genetik yatkınlık.
Böbrek Yetrmezliği Belirtileri, Böbrek Yetrmezliği Belirtileri Nelerdir,Böbrek Yetrmezliği Belirtileri Nasıl Anlaşılır
Böbrek yetmezliğine özgü bir belirti yoktur, fakat ilerleyen dönemde vücutta şişmeler, kan basıncının sürekli yüksek seyretmesi gibi belirtilere ek olarak; böbreklerin süzme işlevlerinin giderek bozulması ve azotlu atık maddelerin (ürenin) vücuttaki birikimine bağlı olarak halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kilo kaybı, uyku düzeninde bozulmalar ve kaşıntı gibi şikayetler meydana gelebilir.
Hastalığın erken dönemde saptanması tedavi açısından oldukça önemli. Çünkü hastalığın ilerlemesi durdurulabiliyor. Fakat bundan önce yapılması gereken kan şekerini ve tansiyonu dengede tutabilmek.. Bu sayede böbrek yetmesliği riskini en aza indirmek mümkün..
Bir de çok önemli bir konuda uyarıda bulunmak istiyoruz.. Doktor reçetesi olmadan ağrı kesici ve diğer ilaçları kullanımı böbreklere zarar vereceğindeni, var olan böbrek yetmezlkiği riski çok daha fazla olmaktadır. Diyabet hastalarında böbrek işlevleri dikkate alınmadan damardan ilaç verilerek radyolojik incelemelerin yapılması böbrekler üzerinde ek bir travma oluşturabilir.
Böbrek Yetmezliği,Böbrek Yetmezliği Sebebi,Böbrek Yetmezliği Nedenleri,Böbrek Yetrmezliği Belirtileri, Böbrek Yetrmezliği Belirtileri Nelerdir,Böbrek Yetrmezliği Belirtileri Nasıl Anlaşılır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder