Sayfalar

BALIK YEMENİN FAYDALARI VE ZARARLARI

Balık Yemenin Zararları
Balığın Faydaları ve Zararları
Balık Yemenin Faydaları ve Zararları
Balık Yemenin Faydası,Balık Yemenin Faydaları,Balık Yemenin Zararları,Balığın Faydaları, Balığın Faydası,Balğın Faydaları Nelerdir,Ton Balığının Zararları,Balığın Faydaları ve Zararları,Balığın Yararları ve Zararları
Son bahar mevsiminin gelmesi ile, taze balık mevsimi de başladı. Balık yemenin faydaları su götürmez bir gerçek. Balığın zararları konusuna gelince, o da ayrı bir dert. Balık yemelimi yok sa yememeli mi diye düşünür olduk. Bu makalemizde Balık Yemenin Faydaları ve Zararları konusunda sizleri bilgilendireceğiz.

Balık Yemenin Faydası,Balık Yemenin Faydaları,alığın Faydaları, Balığın Faydası,Balğın Faydaları Nelerdir
Kalp Hastalıklarına faydalıdır : İçerdiği koruyucu yağ asidi ile balık kalp hastaları için,kırmızı ve beyaz etten daha yararlı bir besin .
Dİyabet İçin Faydalıdır :Araştırmalar balık tüketiminin fazla olduğu toplumlarda balığın içerdiği n-3 PUFA' nın kan basıncı ve plasma trigliserit düzeylerini düşürerek insulin direncini azaltmasından dolayı diyabedik bireylerdeki kardiovasküler hastalık oranının düştüğünü göstermiştir.
Kansere Karşı Koruyucudur  :Balık etindeki n-3 PUFA içeriğinin kanser gelişimini önlemede etkin olduğu düşünülerek 1997 yılında Dünya Kanser Araştırma Kurumu balık tüketiminin kolon, rektum, meme ve over kanserine karşı koruyucu etkisi olabileceğini rapor etmiştir.
Astım Hastalığına Fayda Sağlar  :Balık tüketimi ve astım arasındaki pozitif ilişkinin mekanizması net olarak bilinmemekle beraber, balıktaki yağ asitlerinin yararlı etkileri olduğu düşünülmektedir. Şöyle ki balık yağları, kan damarlarının yüzeyini genişletip dokulara daha fazla oksijen girişine yardımcı olmaktadır.
Alzheimer Hastalığı İçin Faydalıdır :Balık ve çoklu doymamış yağ asitleri tüketimi alzheimer riskini azaltmaktadır. Alzheimer hastaları, haftada en az bir kez balık tüketenlerin daha az sıklıkla balık tüketenlere göre hastalık risklerinin yüzde 60 daha az olduğu bildirilmiştir.
Balık Bebekleri İçin Çok Önemli Bir Besin ;
Haftada 2-3 kez balık tüketilmesi pek çok hastalıktan bizleri ve bebekleri korur. Balık tüketimi prematüre bebeklerde görme keskinliği gelişimini hızlandırdığını göstermiştir. Ayrıca 9-10 aylık bebeklerde problem çözme yeteneğini de artırdığı belirlenmiştir.
Yapılan bir çalışma balıkta bulunan n-3 PUFA konsantrasyonunun depresyonlu kişilerde sağlıklı kişilere göre daha düşük olduğu belirlenmiştir. Deprasyona karşı n-3 PUFA'nın koruyucu etkisinden dolayı balık tüketiminin fazla olduğu ülkelerde depresyon oranının düşük olduğunu göstermiştir.
* Tüm balıklarda, 100 gra­mında 18 ile 22 gram arasında protein vardır. Ancak, ba­lıklar arasında yağ oranı çok değişir. Yağlı balıklarda 20 ile 25 grama kadar çıkan yağ, az yağlılarda 1 ile 5 grama kadar düşer.
* Besin değeri açısından, aynı miktar ağırlıkta ba­lıklarla etleri karşılaştıracak olursak
* Fazla yağılı balıklar hariç, balıklarda kalori daha düşüktür.
* Özellikle yağsız balığın sindirim çok daha kolaydır.
* Balıklarda protein miktarı hemen hemen aynı­dır.
* Balıklar kanda kolesterin seviyesini düşürür. Böylece, damar sertliği (arterioskleroz) olanlara tavsi­ye edilir
* Etlere nazaran, balıklar bol fosfor ve iyot kay­nağıdır. Ayrıca balıklarda, A, D ve B vitaminleri bu­lunur.
*  Ete nazaran, Balığın ekonomik bir besin olduğuda tartışılmaz bir gerçektir.  Mevsimlerinde bollaşan balıklar, etlere nazaran daha ucuzdur.
Balık Yemenin Zararları,Balığın Zararları,Ton Balığının Zararları
Bayat balık zehirlenmelere neden olur. Bu sebeple balığın taze olduğundan emin olmak gerekir. Özellikle Ton balığı yüksek oranda civa içerir. Fazla miktarda alınan civa vücuda zarar verir. Özellikle hamile kadınların çok dikkat etmesi gerekir.
Balık Yemenin Faydası,Balık Yemenin Faydaları,Balık Yemenin ZararlarıBalığın Faydaları, Balığın Faydası,Balğın Faydaları Nelerdir,Ton Balığının Zararları,Balığın Faydaları ve Zararları,Balığın Yararları ve Zararları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder